https://www.high-endrolex.com/48

Pravidla pro kuchyňský ostrůvek

Pravidla pro kuchyňský ostrůvek

Kuchyňský ostrůvek je snem nejedné hospodyně. Lze ho však zakomponovat do každého prostoru? Je kuchyňský ostrůvek výsadou jen velkých kuchyní a jaké by měl splňovat rozměry? Je pořízení ostrůvku vždy výhodou, nebo se z něj může stát i nepříjemná překážka při pohybu v kuchyni? Vše, co potřebujete o kuchyňských ostrůvcích vědět, si shrneme v následujícím článku.

Ujasněte si využití ostrůvku

Před plánováním kuchyňského ostrůvku je nutné si ujasnit, k jakému účelu ho budete chtít využívat. Bude se jednat pouze o odkládací prostor nebo sem plánujete umístit mycí a varnou plochu? Bude ostrůvek sloužit i jako místo pro sezení? Budete chtít využít ostrůvek jako úložný prostor, nebo sem chcete umístit například vinotéku? Pokud už víte, jak budete chtít ostrůvek využívat, a jaké by měl mít funkční vlastnosti, lze přejít k samotnému plánování.

Velikost prostoru je stěžejní

Kuchyňský ostrůvek je spíše výsadou větších kuchyňských prostor, ale nemusí tomu tak být vždy. Při správném uspořádání, zajištění vhodného otvírání skříněk, a hlavně dostatečného prostoru okolo ostrůvku kvůli snadné přístupnosti, je možné tento designový prvek zakomponovat i do kuchyní menších rozměrů.

Jak je to s rozměry ostrůvku?

Při správném návrhu lze tedy kuchyňský ostrůvek umístit i do menších kuchyňských prostor, přesto pokud není možné dodržet minimální rozměry, stavbě kuchyňského ostrůvku se raději vyhněte. Ostrůvek v tomto případě bude tvořit ve vaší kuchyni spíše nevhodnou bariéru, než funkční a praktický designový prvek. Nejmenší vhodný rozměr kuchyňského ostrůvku je 120 x 80 cm s okolní uličkou širokou minimálně 90 cm.

Jakou zvolit výšku?

Výšku přizpůsobte tomu, jak bude ostrůvek využíván. Pokud jste se rozhodli pro plně funkční pracovní plochu určenou k vaření, a navíc i pro mycí kout, doporučuje se volit nižší výška. Obvykle 80 až 90 cm. Rozhodující je zde samozřejmě i výška vaší postavy. Pokud bude ostrůvek pouze odkládací plochou a místem pro posezení, můžete ostrůvek udělat mnohem vyšší, okolo 100 až 110 cm. Při plánování ostrůvku pro sezení je dobré myslet na prostor pro nohy, aby bylo posezení pohodlné a do tohoto místa neumisťovat žádné zásuvky nebo skříňky, které byste potřebovali často otevírat.

Jaký tvar je nejvhodnější?

Ostrůvek tvoří nejvýraznější prvek kuchyně, právě proto zde hraje hlavní roli design. Nejčastěji jsou využívány ostrůvky čtvercového nebo obdélníkového tvaru. Atypický tvar nebo ovál však není nemožný. Naopak u takto tvarovaných ostrůvků se vyhneme nárazu do ostrých rohů nebo si atypičností tvaru můžeme vylepšit jeho funkční vlastnosti.

Zjistěte si náročnost instalace

Opravdu dobře zvažte ještě před realizací, jak bude třeba udělat rozvody. Pokud jste se rozhodli, že budete ostrůvek využívat k vaření a mytí nádobí, pak na něj potřebujete umístit jak varnou desku, tak dřez i digestoř. Všechny tyto spotřebiče budou potřebovat vybudovat přívody elektřiny nebo plynu, přívod vody a odpad, a pro myčku napojení jak na vodu, tak na odpad. Někdy sem lze umístit i pračku nebo sušičku, případně vinotéku. Na toto je nutné myslet už při přípravě projektu, protože díky umístění v prostoru je nutno elektřinu a vodu k ostrůvku během stavby nebo přestavby přivést, a s tím souvisejí i následné instalace jak nábytku, tak spotřebičů.

Publikováno: 7. 12. 2022

https://www.high-endrolex.com/48

https://www.high-endrolex.com/48