https://www.high-endrolex.com/48

Jaký materiál zvolit za kuchyňskou linku?

Jaký materiál zvolit za kuchyňskou linku

Pojďme na úvod společně trochu zavzpomínat. Co se týká materiálů použitelných pro obklad za kuchyňskou linku, v minulosti mnoho možností nebylo. Buď se stěna za linkou obkládala kachličkami, které zbyly při stavbě koupelny, nebo se dodávaly sektorové kuchyně s vestavěnou zádovou deskou, která se ovšem časem v namáhaných místech poškodila. Buď nasávala vodu v blízkosti kohoutku, nebo naopak nezvládala zahřívání vedle sporáku. A jak je tomu dnes? Z čeho tedy můžeme dnes vybírat?

Obklady

Nabídka obkladů je v dnešní době doslova nepřeberná. Velikost, barva, povrchová úprava, atd. - kombinace těchto vlastností je nespočet. Dnes jsou moderní velkoformátové obklady pro jejich minimalistický vzhled a snadnou údržbu. Čím méně spár, tím menší prostor pro zachycování nečistot a tím méně času stráveného jejich cíděním. Výjimkou nejsou ani obklady o rozměrech 3*1 metr. Takové obklady se hodí spíše na větší plochu, protože je opravdu škoda velkoformátové kachle řezat, ztratí tak často na svém působivém vzhledu. Menší kuchyně krásně rozsvítí kachličky menších rozměrů s retro vzory nebo inspirované etnickými motivy. Dodají nový šmrnc i starší kuchyni. A nestárnoucí klasikou jsou různé mozaiky. Můžete si pořídit již hotové obklady s mozaikou, nebo vybrat více jednotlivých kousků a vytvořit si vlastní, neotřelý a zcela originální obrazec. Výhodou obkladů je dlouhá životnost a snadná údržba. Jen pamatujte, že je lepší každý den věnovat úklidu pár minut, než si nechat nepořádek přerůst přes hlavu.

Skleněná deska

Skleněná deska je velmi moderní verze obkladu zádové desky kuchyňské linky. Sklo v lesklé nebo i matné úpravě udělá i z jednoduché kuchyně oázu luxusu. Navíc lze sklo natónovat do požadovaného odstínu, možností je opět celá dlouhá řada. Šampionem mezi skly je potom grafosklo, na které si můžete nechat natisknout libovolný obrázek. Chcete mít například doma džungli, západ slunce, stádo bizonů…? Máte je mít! Cokoli, co vás těší, se může stát hlavním motivem ve vaší kuchyni. Sklo je navíc velmi hygienický materiál, není porézní, takže se do něho nevsakují žádné tekutiny. Nemá žádné spáry a na jeho čištění můžete použít i agresivnější chemikálie, dokonce i parní čistič, který zničí všechny nežádoucí mikroorganismy. Při realizaci dbejte na dokonalé utěsnění v místech, kde sklo naléhá na pracovní desku. To ale zvládne ohlídat zkušený profesionál, který vám bude sklo za linku upevňovat. Snad jedinou nevýhodou skla je vyšší pořizovací cena.

Dekorativní stěrka

Stěrka se dostává do obliby jako podlahová krytina. Stejně tak vám ale poslouží i za linkou. S vhodnou povrchovou úpravou se stává nadčasovým, snadno udržovatelným materiálem a navíc tak snadno sladíte dekor podlahy a zádové desky. Zejména pokud máte dvířka kuchyňské linky v dekoru dřeva, pak je tohle pro vás ideální řešení. Stěrky seženete v nejrůznějších odstínech, kromě jednobarevných také například v imitaci mramoru či umělého kamene.

Kámen

Je taky skvělá volba. Ať už přírodní, či umělý. Přírodní je dražší, je třeba ho opakovaně impregnovat, neboť v opačném případě do sebe nečistoty vsákne a už ho nevyčistíte. Je to však materiál nesmrtelný, efektní, nezničitelný. Umělý kámen je na první pohled od přírodního k nerozeznání, lze ho pořídit s lepší povrchovou úpravou, která brání znečištění, je levnější a díky výrobním procesům také variabilnější co se barevné škály týká.

Lamino či MDF desky

Jsou již klasikou. Krásně je sladíte s dvířky či pracovní deskou. Uříznout se dají v libovolném rozměru. Snadno se udržují, jejich životnost však není nekonečná. Zejména v exponovaných místech hrozí poškození vodou nebo horkem. Pečlivá impregnace v místech vyšší vlhkosti vás však minimálně poloviny rizik snadno zbaví. Na druhou stranu, až zádová deska doslouží, můžete ji vyměnit za úplně jinou a vaše kuchyně tak získá nový kabátek s minimálním úsilím a investicí.

Nejste-li si stále jisti, který materiál zvolit, navštivte naše kuchyňské studio, kde si můžete všechny prohlédnout, porovnat a snadno si vybrat ten pravý právě pro vaši kuchyni.

Publikováno: 31. 8. 2021

https://www.high-endrolex.com/48

https://www.high-endrolex.com/48