https://www.high-endrolex.com/48

Jak vybrat vinotéku a kam jí umístit?

Jak vybrat vinotéku a kam jí umístit

Víno je pro mnohé z nás nejen lahodným nápojem, ale také vášní a sběratelským koníčkem. Pokud však nejsme vlastníkem vlastního vinného sklípku, nebo alespoň chladného sklepa s ideální teplotou pro jeho uložení, stojíme před otázkou, kam tento lahodný nápoj v domácnosti umístit, aby neztrácel svoji kvalitu a jeho teplota byla ideální pro podávání? Skvělým řešením je pořízení domácí vinotéky. Vinotéka není pouze praktickým zařízením pro skladování vína, ale také elegantním doplňkem vašeho domova. Představíme vám několik tipů, jak správně vybrat vinotéku a kam ji umístit!

Je domácí vinotéka pouze malá lednička?

Ač se může na první pohled zdát vinotéka jako pouhá zmenšenina ledničky, opak je pravdou! Vinotéka v sobě zahrnuje mnoho funkčních, praktických a designových vychytávek, které klasická lednička neposkytuje. Domácí vinotéka má mimo jiné sloužit jako dekorační prvek domácnosti. Většina modelů v sobě zahrnuje LED osvícení pro perfektní nasvícení lahví, které před konzumací můžete obdivovat vy i vaši hosté. Vnitřek vinotéky je uzpůsoben přímo pro lahve vína a využijete tak snadno naplno celý její prostor bez zbytečného plýtvání místem. Nejdůležitější funkcí domácích vinoték je možnost regulace teploty a cirkulace vzduchu uvnitř spotřebiče. Vnitřní prostředí můžete také u převážné většiny modelů kontrolovat pomocí LED displeje.

Vinotéka

Jakou velikost vinotéky zvolit?

Prvním krokem při výběru vinotéky je zvážit, kolik lahví vína plánujete skladovat. Zjistěte průměrný počet skladovaných lahví v domácnosti, zvažte náročnost nákladů na pořízení spotřebiče, energetickou třídu a prostorové možnosti. Existují různé velikosti vinoték, a proto je důležité zvolit takovou velikost, která bude vyhovovat vašim potřebám. Pokud máte malou sbírku nebo plánujete skladovat pouze několik lahví, postačí vám menší modely, které většinou pojmou 1 až 8 lahví. Pro větší sbírky vína budete potřebovat vinotéku s větším objemem, které pojmou i desítky lahví.

Vinotéka

Typ vinotéky

Pijete už roky stále stejný druh vína, na který nedáte dopustit? Zcela jistě vám bude dobře sloužit jednozónová vinotéka, která vás příjemně překvapí i svojí cenou. Máte rádi různé druhy vín, ale každé z nich vyžaduje jiné podmínky pro skladování? Ideálním řešení jsou vícezónové vinotéky, u kterých jde nastavit odlišná teplota v jednotlivých oddílech. Zvažte tedy jaké druhy vína nejčastěji pijete a kolik zón chlazení u vinotéky budete potřebovat. Podle četnosti zón se často odvíjí i cena. K dostání jsou také multifunkční spotřebiče, u kterých lze odstupňovat teplotu v každé řadě regálu.

Umístění vinotéky

Při výběru vinotéky můžete obecně vybírat ze dvou typů: vestavěné vinotéky a volně stojící vinotéky. Pro obě varianty platí zásada, že umístění by mělo být pečlivě zvoleno tak, aby na spotřebič nedoléhalo přímé sluneční záření. Stejně tak je třeba dbát na to, aby vinotéka nebyla vystavována nadměrnému teplu, například z blízkosti trouby nebo varné desky. Blízkost topení je dalším z faktorů, který by mohl ohrozit funkčnost vinotéky. Jelikož je vinotéka především dekorační záležitostí dbejte na umístění, které bude co nejvíce na očích a spotřebič vám poslouží jako dominantní designový prvek domácnosti. Nejčastěji je vinotéka umisťována do otevřených kuchyní, ostrůvků v kuchyni nebo jako součást domácího baru. Umístění v kuchyni však není striktním pravidlem a volně stojící vinotéku lze postavit například vedle sedačky v obývacím pokoji.

Dbejte o detaily

Špatný směr otevírání dvířek u vinotéky dovede potrápit. Dvířka vám mohou narážet do jiného nábytku, do kuchyňského madla či sedačky. Předem naplánované místo pro umístění vinotéky před její koupí vám může ušetřit mnoho starostí. Hlučnost a ochrana před vibracemi by vás měla rovněž zajímat, stejně tak jako energetická třída spotřebiče.

Značka a kvalita

Při výběru vinotéky dbejte na značku a kvalitu. Prověřte si různé modely a zjistěte recenze od ostatních uživatelů. Investice do kvalitní vinotéky se vám dlouhodobě vyplatí a vaše víno bude skladováno v těch nejlepších podmínkách.

Publikováno: 11. 12. 2023

https://www.high-endrolex.com/48

https://www.high-endrolex.com/48