https://www.high-endrolex.com/48

Čistá kuchyně, přitom bez chemie a alergenů

Čistá kuchyně bez chemie

Čistá kuchyně, přitom bez chemie a alergenů? Víme jak na to!

Chcete svou kuchyni udržovat v čistotě. Víte totiž, jak důležité to je. Jenže příliš časté využívání chemických prostředků k odmaštění, desinfekci a celkovému úklidu v kuchyni, ani to není pro obyvatele domácnosti nijak prospěšné. Chlupaté či opeřené mazlíčky nevyjímaje. Takže: jak najít kompromis mezi čistotou a chemickým zamořením? Odpověď je snadná! Žádný kompromis nepotřebujete, pokud se spolehnete na ekologické čističe a pomůcky pro úklid.

Ekologický neznamená neúčinný

Často se ještě setkáváme s názorem, že při použití ekologických čisticích přípravků a prostředků pro úklid se budeme muset smířit s nižší úrovní čistoty. Že ekologie není tak účinná jako klasická chemie. Že tak dobře neodmastí a neporadí si s nánosy - třeba připečeného tuku na dně trouby.

Jenže jde jen o předsudky. Ekologický totiž neznamená neúčinný. Nebo jemný. Ekologický znamená zcela odbouratelný, rozložitelný. Také hypoalergenní, zkrátka nezatěžující své okolí. Ovšem o účinnost ekologických čistících prostředků do kuchyně se rozhodně obávat nemusíte. Příroda nás vybavila spoustou látek, které dokáží velmi dobře odmašťovat!

Čím čistit dřez a jeho okolí, když nestojíte o chemii?

Pro rychlé a pravidelné, ale i pro méně často, ale o to důkladnější hloubkové čištění dřezu s výhodou využijete jak tekuté univerzální čističe, tak speciální čisticí pasty na bázi černého mýdla nebo přírodního jílu. Tekuté čističe si můžete ředit dle vlastních preferencí a vybírat přesně ty vůně, které vám nejlépe vyhovují.

Pasty lze doporučit hlavně k důkladnější očistě dřezu a jeho okolí. Použití pasty není tak pružné. Ale díky její schopnosti lépe na sebe nečistoty nabalit, plus na ně působit i mechanicky, dosáhnete dokonalého výsledku za mnohem kratší čas čištění. Skvělé právě pro hloubkovější úklid. Mezi hospodyňkami už si své místo vybudovaly značky Sonett či Ecodis.

I na digestoř nebo troubu můžete zaútočit ekologicky!

O mocné čisticí síle octa jste už určitě slyšeli mnohé. A když vyměníte klasický 8% ocet za koncentrovanější, tedy 12%, je najednou jeho moc ještě větší. Nemusíte se s ním bát pustit se do očisty digestoře, sporáku nebo trouby. Ani pračka nebo myčka jeho pomocí nepohrdnou.

A pokud by vám nevoněl (přece jen je to štiplavý ocet), co třeba rostlinné přípravky přímo určené k mytí sporáků a trouby? Většinou jsou obohaceny o esenciální oleje, které vaši kuchyň krásně provoní. Nezapomeňte, že filtry z digestoří s výhodou umyjete v myčce. A připečené skvrny? Jen na nich nechte přípravky od značky Ecodis nebo Officina Naturae působit o trošku déle. Třeba než si vypijete kávičku.

Čím odstranit vodní kámen? Ocet a soda zůstávají nejlepšími spojenci

V odstraňování vodního kamene máme tradiční spojence již desítky let. Použít můžete jak silnější (12%) ocet, tak jeho směs s jedlou sodou. Na současném trhu však najdete i speciální ekologické přípravky určené právě k odstranění vodního kamene - a k dostání jsou jak v sypké, tak v tekuté variantě.

Vyrobeny bývají na bázi kyseliny citronové. Skvělé jsou i pro odstranění vodního kamene z kávovarů. Takže až kávičku dopijete, můžete dalším cyklem prohnat čisticí přípravek například od Tierra Verde. Díky odstranění kamene bude kávovar fungovat mnohem efektivněji! Poradí si i s kamenem v konvicích či na vodovodních bateriích a v jejich okolí.

Odstraňovač vodního kamene

A mimochodem, jak šetřit vodou víte?

Jak udržovat kuchyňskou výlevku průchodnou a v čistotě, ale ekologicky?

Rozpustit špínu uvízlou v kuchyňském odpadu, to může vypadat jako nesplnitelný úkol pro cokoliv, co je založeno na přírodních látkách a bez dodatečné chemie. Ale nenechte se mýlit. Třeba takový kyslík - to je přírodní záležitost s extrémní silou. Dokonale odbouratelná, a přitom skvěle účinná právě při čištění odpadů. Především když mu dopřejete kombinaci s horkým octem!

Aby se odpad tolik nezanášel, používejte sítko. Díky němu se do odpadu dostanou jen tekutiny a malé drobky. S nimi si v průběhu času mohou velmi dobře poradit přípravky na bázi enzymů a mikroorganismů, které na trh dodává český výrobce Tierra Verde (ten je mimochodem jedinou českou firmou, která se pyšní certifikací pro ekologické produkty Ecogarantie). Díky kombinaci obou kroků se o odpad z kuchyňského dřezu pak už téměř nemusíte starat.

Čím udržovat podlahu v kuchyni v čistotě?

Asi netřeba zdůrazňovat, že kuchyňská podlaha patří k těm nejnamáhanějším v celém bytě/domě. Do kuchyně se nejen pravidelně chodí, ale také tu tráví dlouhé hodiny přípravou pokrmů a následným úklidem po vaření. N podlahu odpadává spousta drobků, odkapávají tekutiny, s nimiž se v kuchyni pracuje, sem tam spadne i něco těžšího.

Se všemi podlahovými výzvami si poradí jak univerzální ekologické čističe s desinfekcí, tak odmašťovače, případně tekutá nebo tuhá mýdla. Všechna jsou vyrobena na rostlinném základě, a tak se při jejich používání neodpařuje žádná nebezpečná nebo k alergiím dráždivá chemie. Rostlinné čističe podlah potkáte od značek Anaé, Sonett, Tierra Verde nebo například Bio-D.

V čem jsou lepší ekologické hadříky a houbičky?

Pokud si chcete udržet domácnost opravdu bez alergenů, je vhodné se přeorientovat na ekologické houbičky a hadříky. Proč? Vzhledem k tomu, že se vyrábějí z přírodních vláken, nezamořujete si domácnost, zejména vzduch, kuchyňské povrchy a také nádobí, žádnými mikroplasty. Vyzkoušet můžete produkty značky E-cloth nebo třeba Ecodis.

Sada hadříků do kuchyně

Tipy jsme pro vás připravili ve spolupráci s Econea.cz, kde lze prověřen ekologické čistící prostředky do kuchyně koupit.

Publikováno: 2. 11. 2022

https://www.high-endrolex.com/48

https://www.high-endrolex.com/48