Uspořádání vestavěné skříně

Plánujete pořídit si vestavěnou skříň? Pak jde o investici téměř na celý život. Skříň byste si měli uspořádat tak, aby vám co nejvíce vyhovovala, a především dobře sloužila vašim potřebám. Vestavěná skříň totiž není designovou záležitostí, ale především praktickým a funkčním pomocníkem, který navíc šetří místo. Víte, kolik lidí ji bude používat? Co vše do ní chcete uskladnit? Vše předem dobře zvažte a nechte si připravit řešení na míru.

Dvakrát měř, jednou řež

Stará pravda, ovšem i tak se kolikrát přepočítáte. Vestavěná skříň by měla být multifunkční a vnitřní prostor relativně variabilní. V budoucnu budete s největší pravděpodobností potřebovat drobné změny v uspořádání polic, a přizpůsobit vnitřní prostor podle toho, co do skříně budete ukládat. Dáme vám proto několik tipů, jak si uspořádání vestavěné skříně dobře promyslet, abyste byli maximálně spokojeni.

Kam s vestavěnou skříní

Vestavěnou skříň můžete umístit do vhodného prostoru v podstatě v celém domě i bytě. Doslova od suterénu až po půdu. Své uplatnění skříň najde také v garáži, v předsíni, na chodbách. Jsou skvělým doplňkem v ložnicích i obývacích nebo dětských pokojích. Nezapomeňte ani na praktické skříňky v koupelně. Přizpůsobte si svůj dům pro vlastní potřeby a využijte chytře atypická zákoutí, která se mohou díky vestavěné skříni proměnit v nenápadný úložný prostor, vytvořený na míru. Myslete také na dostatek místa před skříní, aby byla dobře přístupná.

1. Víte, kolik lidí bude skříň používat?

Čím více členů rodiny, tím větší skříň potřebujete. Můžete třeba i promyslet to, zda neudělat každou část skříně odděleně, aby si každý z rodiny mohl pohodlně uložit své věci, a nemíchali jste si je mezi sebou.

2. Co budete do skříně ukládat?

Zcela zásadní otázka. Bude skříň sloužit jen na oblečení, nebo v předsíni například jako botník? Máte kam dát vysavač a žehlicí prkno? Co spotřebiče, nebudou potřebovat otvor na kabel a zásuvku na zapojení? Jakou hloubku polic potřebujete? Přizpůsobte je dle dispozic prostoru a promyslete velikosti uložených předmětů.

3. Jak často budete věci ze skříně používat?

Důležité věci a oblečení uložte do dolní části, aby byly hned po ruce. Pro ty ostatní využijte místo v horních policích, případně u strany, která bude méně vytěžována. Tady se hodí umístit například sezónní oblečení, nebo vybavení na dovolenou.

4. Myslete na budoucnost

Nechte si nějaký volný prostor. Myslete na to, že můžete časem potřebovat uložit nové věci, anebo vnitřní prostor vestavěné skříně uspořádat jinak. Úložných prostor totiž nikdy není dost. Velikost skříně už změnit nepůjde, proto dobře promýšlejte její velikost a počet modulů. A pokud si s něčím nebudete vědět rady, se vším vám ochotně poradíme.

Publikováno: 24. 5. 2022