https://www.high-endrolex.com/48

Moderní kuchyně s obývákem | Kuchyně IN

Moderní kuchyně s obývákem

Kuchyně s obývacím pokojem se dnes považuje za centrum společného dění v domácnosti. Proč tedy tyto dvě místnosti nespojit v jednu a neužít si rodinu ještě více? V dnešní době je kuchyně propojená s obývacím pokojem a případně jídelnou velmi moderní. Téměř v každé novostavbě jsou tyto místnosti sloučené v jednu, a i při rekonstrukcích jsou mnohokrát propojovány.

Proč tomu tak je, a jaké jsou výhody tohoto uspořádání?

Nejde jen o momentální trend, prostor se takto opticky zvětšuje, a navíc působí více vzdušně. Tím, že máte dvě místnosti v jedné, si ušetříte místo na další pokoj. Největší výhodou je ale to, že ať už vaříte nebo stolujete, hrajete si s dětmi nebo máte návštěvu a připravujete pro ni pohoštění, jste stále se všemi v kontaktu a součástí rodinného ruchu. Můžete se aktivně zapojovat do rozhovorů nejen s rodinou, ale i s návštěvou. Hostitel nemusí z obývacího pokoje odbíhat do vedlejší místnosti, aby zkontroloval troubu nebo bublající hrnec. Toto je velké plus i při různých oslavách, kdy všechno jídlo a pití je vždy pěkně po ruce.

Moderní kuchyně s obývákem

Každému se takové bydlení nemusí líbit

Samozřejmě jako vždy platí, že vše má své klady a zápory. Například někteří mají rádi při vaření klid, a užívají si ho jako čas pro sebe. Někteří by byli nervózní, když by se jim někdo ze zvědavosti díval při přípravě jídla pod ruce, a pro ně je oddělená kuchyň příjemnější. Samozřejmě to může být nepříjemné i opačně. Někdy by mohly zvuky z kuchyně rušit při sledování zajímavého filmu nebo při důvěrném rozhovoru, protože ve spojené místnosti je více rušno. Obtěžující kromě cinkání hrnců mohou být starší hlučnější spotřebiče, jako je například starší myčka nebo lednice. Proto je potřeba při plánování bydlení myslet také na pořízení nových spotřebičů, které dnes umí být velmi tiché, a můžou z dáli jemně znít jako šumění moře. Velice důležité je také kvalitní odsávání pachů vznikajících při vaření. I s tím si moderní spotřebiče hravě poradí, ani hlučnost dnes není žádný problém. Jako poslední mínus by se dalo zmínit, že na kuchyň jde neustále vidět, tudíž je potřeba mít v ní stále uklizeno, což může snadno zařídit myčka nádobí, do které se veškeré špinavé nádobí během pár minut hravě schová.

I přes výše zmíněné zápory se takové uspořádání prostoru těší velké popularitě díky zmíněným výhodám, které jsou pro spoustu lidí stěžejní a rozhodující. Pokud byste si ale nebyli stoprocentně jistí, zda byste někdy přece jen neuvítali drobné soukromí například při kávě s kamarády, máme pro Vás řešení. Mezi prostor kuchyně a obývací pokoj se dají jednoduše nainstalovat posuvné skleněné dveře. Tyto dveře buď jezdí po kolejničce nebo se zasunují do pouzdra ve zdi ze sádrokartonu. V případě potřeby jednoduše dveře zavřete a rázem máte soukromí, i když neustále můžete sledovat dění na druhé straně.

Zásady

Pokud jste se rozhodli pro propojení kuchyně s obývákem, měli byste mít na paměti několik zásad. Celkový prostor by měl k sobě ladit stylem i barvou. Začněte kuchyní. Pokud chcete mít kuchyňskou linku v moderním nebo rustikálním stylu, zvolte podle toho nábytek do obývací místnosti. Důležité též je vše sladit do stejné barvy. Vhodná je i kombinace protikladných barev, například kombinace bílé s černou. Dost populární a nadčasové jsou i barvy neutrální, které se ani po čase neomrzí.

I když místnost má působit pospolitě, je dobré si vymezit v místnosti odpočinkovou zónu a zónu pracovní, jídelní. Tyto prostory je dobré nenásilně od sebe rozlišit. Měly by být brát v potaz počet osob v domácnosti. K oddělení kuchyně od obývací části se využívá například kuchyňský ostrůvek. Ne do všech prostor je ostrůvek vhodný. Pokud si nevíte rady, zeptejte se designerů, kteří vám rádi poradí. K ostrůvku můžete postavit přímo kuchyňský stůl. Nebo pokud na ostrůvek nemáte místo, můžete stolem rovnou oddělit odpočinkovou zónu od kuchyně. Vhodným prvkem k rozčlenění je též i sedací souprava. Zde je ale potřeba pamatovat na to, když otočíte záda pohovky ke kuchyni, je příjemnější vidět ze sedačky stále dveře, kvůli podvědomému pocitu bezpečí. Jednotlivé zóny se též odlišují světly. Do kuchyně je lepší zvolit bílé jasnější světlo, do obývacího pokoje je lepší sáhnout po teplejší barvě osvětlení.

Ještě jeden tip na závěr

Pokud prahnete po moderní kuchyni s obývacím pokojem, ale bohužel statika vašeho domu neumožňuje zbourat zeď mezi místnostmi, neházejte flintu do žita. Než svůj sen vzdáte úplně, zkuste si zjistit, zda alespoň nelze zvětšit otvor dveří a tím prostor do vedlejší místnosti otevřít. Ve spoustě případů tato varianta je reálná a vy si můžete alespoň takto vytvořený společný prostor s rodinou naplno užít.

Publikováno: 28. 4. 2023

https://www.high-endrolex.com/48

https://www.high-endrolex.com/48