Jak vyřešit roh v kuchyni

Při plánování kuchyňské linky se zpravidla nejvíce zaměřujeme na praktičnost a maximální využití prostoru. A to jak na úložné kapacity, tak na využitelnou plochu a snadnou přístupnost pracovní desky. V obou případech je často oříškem, jak vyřešit roh v kuchyni. Dnes již naštěstí existují různé typy vybavení a komponentů, které nám umožní dokonce vybírat z několika variant. Pokud jste o nich ještě neslyšeli, a připadá vám, že roh lze vyřešit jen nepraktickou policovou skříňkou se špatným přístupem, pak jsou následující řádky určeny právě vám!

Umístění spotřebiče do rohu

Zaměřme se nejprve na využití rohu v kuchyni z hlediska pracovní plochy. Nejjednodušší je využít ho k přípravě jídla. Do úplného rohu pak můžete umístit nějaký frekventovaný spotřebič: rychlovarnou konvici, kávovar, toustovač, smoothie maker, odšťavňovač, vakuovačku… Prostě něco, co používáte (nejlépe několikrát) denně. Hezky po ruce tu bude také mísa s ovocem, košík s čaji, sirup, stojánek s kořenkami, dokonce i květináče s bylinkami, stojan na nože a mnoho dalších věcí. To vše pouze v případě, že vám ovšem předměty „povalující se“ na lince nevadí. Pokud ano, je škoda, aby roh kuchyně zůstal prázdný a nevyužitý.

Umístění dřezu nebo varné desky

Pro tyto případy je dobré zvážit do tohoto prostoru umístění dřezu nebo varné desky. Roh tak nebude mít pravý úhel a obě tyto varianty zaberou relativně dost místa, z ergonomického hlediska uspořádání kuchyně je to však velmi doporučované řešení. V prostoru za sporákem či dřezem lze vytvořit vyvýšený schodek jako další odkládací plochu třeba na saponát, houbičku, zásobník na kuchyňské utěrky. Cokoli. V případě dřezu část prostoru pod linkou zabere sifon, můžete sem dát i koše na (tříděný) odpad, zásobu čisticích prostředků a podobně. Nemusíte řešit vnitřní uspořádání (kterému se budeme věnovat o pár řádků níže). Pod varnou desku lze snadno umístit troubu a i tady zabijete dvě mouchy jednou ranou – žádné poličky, šuplíky, výsuvy.

I když v současnosti jsou trendem jednoduché kuchyně s ostrými liniemi v nenápadných přírodních barvách a tónech, přece jen se občas objeví vlaštovka v podobě neotřelého nápadu, který posune kuchyň o stupínek výš. Takovou ideou je vybočení z tradičního pravého úhlu rohu. Deska linky se dá vykrojit a můžete tak mít roh zjemněný půvabnými křivkami. Zcela se tak zbavíte dvířek a i spodní patra linky mohou být vykrojena. Do takových poliček lze dát nádobí (otevřené segmenty linek jsou také velmi in), dózy s potravinami, stojany na víno nebo tam zřídit dětskou kuchyňku. Takové řešení doporučujeme především pro větší kuchyně. Jedná se do velké míry o designový prvek, proto dobře zvažte, zda vám pak nebude chybět úložný prostor.

Možnosti využití plochy rohu jsme si nastínili. A teď, čím ho vyplnit. Pokud umístíte do rohu dřez nebo troubu, nemusíte už vnitřní uspořádání řešit. V opačném případě je třeba vybrat z dostupných řešení to nejlepší pro vás. Nejjednodušším typem uspořádání jsou police a dvoje protistojná dvířka. Je to řešení, ale ne zcela ideální. Do nejzazších koutů se budete dostávat jen těžko, určitě to není prostor, kam byste mohli umístit věci, jež potřebujete denně. S velkými krabicemi třeba s příslušenstvím k robotu se vám bude těžko manipulovat. Výhodou u této varianty je nízká pořizovací cena.

Drátěné otočné systémy

Dlouhá léta zůstávají na výsluní pozornosti zákazníků různé drátěné otočné systémy. Ať už kruhové nebo ledvinové. Je to soubor nízkých košů, ve kterých snadno najdete vše, co je třeba. Koše jsou částečně výsuvné, takže se nemusíte nořit do hlubin skříňky pro olej či jiné dochucovadlo, jednoduše otočíte a máte to. Nevýhodou těchto systému je jejich vyšší pořizovací cena. Vyplatí se investovat do kvalitních systémů, pokud nechcete koše co dva roky měnit. Musí být odolné, především otočné systémy precizně zpracované z kvalitních materiálů.

Celovýsuvné šuplíky

Relativní novinkou jsou celovýsuvné šuplíky s poněkud bizarně vypadající čelní stranou. Kopíruje tvar linky, když je vysunete, čelo není rovné, ale vykrojené do pravého úhlu. Při zavřeném šuplíku vypadá vše zcela standardně, nemusíte mít obavy. Výšku šuplíků můžete zvolit sami. Nízké se hodí na příbory či kořenky, vyšší na hrnce, nebo na potraviny. Tento typ uspořádání zaručuje maximální možné využití prostoru v rohu kuchyňské linky.

Před tím, než se definitivně rozhodnete, jak roh kuchyně vyřešíte, určitě doporučujeme návštěvu našeho kuchyňského studia v Jihlavě, kde si můžete všechna řešení prohlédnout a především vyzkoušet. I tady pochopitelně platí, že to, co je trendy nebo co si nemůže vynachválit vaše kamarádka, bude bez debat vyhovovat i vám. Kuchyni si nepořizujete na dva roky. A než si pak zbytečně vyčítat, že jste to měli udělat jinak, je lepší pečlivě vybírat.

Publikováno: 30. 9. 2021